STIPENDIATER I HAIN STIFTELSER


Stipendiater i Jan Hain Stiftelse för Vetenskaplig Teknisk Forsking inom Miljö och Klimat 2024

Stiftelsen bildades 2022 - första utdelning 2024



2024     Anders Ahlström                                                                                650 000 kr

               f. 1983    docent, universitetslektor.


Anders Ahlström tilldelas stipendium ur Jan Hain stiftelse för vetenskaplig teknisk forskning inom miljö och klimat 2024 för sin forskning inom global kolcykling.


Anders Ahlström är lektor och docent i naturgeografi och ekosystemvetenskap vid Lunds universitet, med fokus på global kolcykling och klimatforskning. Han är medförfattare till IPCC-rapporter och engagerad i det globala carbon project samt international soil carbon network. Ahlström har studerat och doktorerat vid Lunds universitet och arbetade vid Stanford University i USA innan han återvände 2018 för att bygga upp ett långsiktigt forskningsprojekt om nordliga skogar.


Han och hans forskargrupp har kartlagt Sveriges urskogar och etablerat ett inventeringsnätverk för att undersöka hur klimat- och miljöförändringar påverkar både naturliga och skötta skogar. Deras fältstudier visar på större skillnader än förväntat mellan dessa skogstyper, med tydliga tecken på mänsklig påverkan. Forskningen har även avslöjat att avverkning av naturskog i Sverige sker snabbare än tropisk avskogning, något som tidigare fått begränsad internationell uppmärksamhet. Denna forskning kan bli grunden för ett nytt internationellt forskningsområde med stor betydelse för klimatforskning och policyarbete globalt, särskilt för att bevara våra sista urskogar



2024     Helena Svensson                                                                                 650 000 kr

                f. 1980, fil.dr., universitetslektor.


Helena Svensson tilldelas stipendium ur Jan Hain stiftelse för teknisk forskning inom miljö och klimat 2024 för sin fördjupade forskning om koldioxidavskiljning.


Helena Svensson disputerade 2014 i kemiteknik med en avhandling om koldioxidavskiljning och är nu universitetslektor på Lunds tekniska högskola, där hon ansvarar för forskning om vattenfria aminsystem, ett innovativt alternativ till konventionella vattenbaserade system. Dessa vattenfria system öppnar upp för nya sätt att integrera koldioxidavskiljning med andra processer och används i både laboratorieskala och pilotskala inom industrin.


Forskningsmålet är att uppnå hög energi- och kostnadseffektivitet, vilket även gör det möjligt att modifiera äldre kraftvärmeanläggningar som drivs med biomassa och avfall. Teknologin är avgörande för att motverka klimatförändringar, då den gör det möjligt att avskilja och lagra den koldioxid som biomassan upptagit genom fotosyntesen, istället för att släppa ut den i atmosfären. Genom utveckling av mer kostnadseffektiva lösningar kan forskargruppen göra koldioxidavskiljning tillgänglig i större skala, vilket kan få betydande påverkan på klimatmålen, särskilt vid applicering på kolkraft. Svenssons arbete kan därmed bana väg för hållbar industriell användning av koldioxidneutral teknik.





Totalt har stiftelsen delat ut 1 300 000 kr år 2024.

  STIPENDIATER


Styrelsen i respektive stiftelse utser Stipendiaterna.


  • "STIPENDIER" kan utdelas till enskilda forskare eller forskargrupp för att uppmärksamma och stödja insatser.
  • "PRIS" utdelas vid speciella tillfällen för att visa uppskattning och för att uppmärksamma särskilda insatser.